Meny Stäng

Vad ska man tänka på när man ska måla om sitt vardagsrum?

måla vardagsrum

Vill du ha en förändring av ditt hem, men bara en liten och enkel sådan, då kan det vara en idé att måla om i ditt vardagsrum. Vardagsrummet är det centrala i alla hem. Det här är samlingsplatsen för hela din familj. Här kan du träffas med familjen för att hänga och för att spendera fredagsmyset med film och snacks. Eller så slår du dig ned i soffan och njuter av en spännande bok. Det är även här som du umgås med dina vänner över en kopp kaffe.

Innan du bestämmer dig för att göra om i ditt vardagsrum, behövs det en planering. Här nedan följer tips om vad du bör tänka på innan du målar om ditt vardagsrum.

Valet av färg

Att välja en väggfärg till ett vardagsrum är inte enkelt. Färgen ska passa med dina möbler och framför allt med ditt golv. Samtidigt vill du ha en färg som inte är helt omodern men ändå håller ett par år framöver. Vill du göra det smidigt för dig kan du använda neutrala färger så som vit, beige eller grått som gör att rummet uppfattas som större. Föredrar du att skapa ett vardagsrum som känns lite mysigare kan du istället använda dig av den bruna färgskalan.

Valet av färg

Det viktiga förarbetet

Strax innan du börjar att måla om ditt vardagsrum, är det viktigt att du gör ett bra förarbete. Det kommer att avsevärt förenkla, och även påskynda, själva målningsarbetet.

Du startar med att täcka golvet med skyddspapper och du skyddar dina möbler med täckplast. Därefter börjar det riktiga arbetet. Börja med att tvätta bort fläckar på väggarna och sedan spacklar du igen alla håligheter efter spikar och skruvar som du hittar. När det är avklarat ska väggen slipas för att hela ytan ska bli så slät som möjligt. Målet är att få bort alla ojämnheter och märken innan du börjar måla. Sist men inte minst måste du maskera alla dina golvlister, dörrfoder, fönster och dina vägguttag för att de inte ska få färgstänk.

Börja måla

Börja måla

Nu börjar det roliga, nämligen målningen. Du inleder med att göra en grundmålning. Detta betyder att du målar hela rummet med en färg som gör att din huvudfärg sedan kommer att fästa betydligt bättre. Därefter ska du måla med den färg som du har valt, den så kallade täckfärgen vilken kommer att lysa upp ditt vardagsrum. Oftast gör man det två gånger för att färgen ska hålla bättre och för att resultatet ska bli jämnt och fint.

När målningen är avslutad återstår endast att låta färgen torka och ta bort allt skyddspapper och all skyddsplast. Därefter har du ett nytt och färgsprakande vardagsrum som kommer att skänka både dig och din familj glädje under många år.