Meny Stäng

Vad är en Chesterfieldsoffa?

Letar du efter en ny soffa men känner dig osäker på vilken modell du ska satsa på? Du kanske har sett en rad olika varianter, men däremot kanske du inte är säker på vad de heter. Det kan även vara så att du har hört talas om populära soffor, men inte kan koppla samman begreppen med ett utseende. Så kan det till exempel vara med Chesterfieldsoffan. Många har hört talas om den, men långt ifrån alla vet vad som utmärker en möbel av den typen.

Så ser Chesterfieldsoffan ut

En Chesterfieldsoffa utstrålar lyx och kvalitet. Det syns lång väg att det här inte är någon av de billigaste möblerna på marknaden. Något som skiljer de här sofforna från de flesta andra modeller, är att ryggstödet och armstödet vanligtvis är på ungefär samma höjd. Många av dessa soffor är tillverkade av skinn. Det ger i sig ett stilrent och snyggt utseende, men något som ytterligare förstärker detta är de många knappar som brukar sitta längs soffans rygg och armstöd. Det ger dessa möbler en tämligen unik look.

En soffa med lång historia

Chesterfieldsoffan är definitivt inget nytt inslag i möbelvärlden. Det sägs att den första Chesterfieldsoffan konstruerades redan på 1700-talet. Man ska då ha givit Philip Stanhope, fjärde earlen av Chesterfield en sådan soffa i gåva och på så sätt fick möbeln sitt namn, som den sedan behållit i alla år.

Inte ett varumärke

Det är viktigt att komma ihåg att Chesterfield inte är ett varumärke. Det är med andra ord inte företaget bakom soffan som heter så. Det här är istället en viss typ av soffa utseendemässigt och konstruktionsmässigt. Soffans stomme är alltid solid. De här möblerna brukar ha en robust trästomme. Numera brukar det vara björk eller bok som används, men förr i tiden rörde det sig oftast om mahogny. Idag brukar stoppningen bestå av skumplast, men så var det förstås inte förr. Då var det istället hästtagel som användes när de här möblerna skulle stoppas. Än idag förekommer det att man fyller på med hästtagel, men då i tillägg till skumplasten. Det vanligaste materialet på soffans yttre skikt är som vi tidigare nämnt skinn. Det finns dock även Chesterfieldsoffor i tyg att hitta för den som föredrar det. Knapparna som är så utmärkande för soffan brukar vara av mahogny, åtminstone om det rör sig om en äkta Chesterfieldsoffa. Naturligtvis finns det även billigare modeller som till viss del liknar äkta vara.