Meny Stäng

Rena linjer, dämpade färger och en mycket bra funktionalitet är några av de ord som ofta används för att beskriva vad som menas med skandinavisk design. Under många årtionden så har produkter skapade av svenska formgivare blivit riktiga klassiker som även gjort sig stora i andra delar av världen. Det var under 50-talet som många av de möbler som vi idag ser som klassiker dör upp, där Stringhyllan är en av dem mer kända. Men självklart finns det en mängd andra produkter och mönster som gjort sig kända.

skandinavisk design

Klassisk svensk design

Serviser finns det ett flertal av som brukar ses till en klassisk svensk design och det som många nog tänker på är då en serie av vitt porslin med små gröna blad på. Denna design och många andra av Gustavsbergs populäraste mönster designades av Stig Lindberg på 50-talet, vars mönster går att återfinna i väldigt många hem ännu idag.

En annan möbelklassiker är trästolen Lamino som designades av Yngve Ekström under slutet av 50-talet. Dessutom har vi pinnstolen Lilla Åland av Carl Malmsten från 40-talet och Arne Jacobsens fåtölj Ägget. Just stolar och fåtöljer är någonting som det finns en hel del av när det kommer till svensk design.

Ta in inslag av naturen

Inom skandinavisk design handlar det en hel del om att använda en viss typ av material. Att ta in inslag av naturen är inte ovanligt, varken i färger, mönster eller rena material. Det finns en hel del möbler i trä, men även natursten och liknande förekommer ibland.

Även våra grannländer Finland, Norge och Danmark är kända för samma typ av inredning och har även de ett flertal kända märken som gjort succé i resten av världen. Från Finland har vi till exempel företaget Marimekko som smyckat världen med sina storblommiga mönster som idag finns på allt ifrån gardiner och kläder till skor och tapeter.Dessutom kommer det kända glasföretaget Iittala som säljer allt ifrån vaser till serviser ifrån Finland. Många stora finska designföretag har även blivit kända för sina idag ikoniska Muminprodukter som många väljer att samla på.

En självklarhet av skandinavisk design som spritt sig till alla jordens hörn är de produkter som IKEA säljer i sitt sortiment. Fast att man kanske inte ser alla deras produkter som klassisk svensk design, så har ändå flera av dem gjort sig förknippade med den skandinaviska inredningsstilen. Några exempel på möbler som blivit starkt återkommande år efter år i deras sortiment är bokhyllan BILLY, soffan KLIPPAN och fåtöljen POÄNG (tidigare POEM).

I butiker där du kan tänkas stöta på en Stringhylla kommer du med stor säkerhet även kunna ha möjligheten att köpa andra produkter av klassisk skandinavisk design.