Meny Stäng

Effektiva lösningar för dig som bor i ett litet hem

Att leva trångt - compact living

De flesta av oss hamnar någon gång i livet i situationen att bo i ett litet hem. Att få plats med alla möbler och inredning kan för många kännas svårt. Det finns dock många tips som går att ta vid för att underlätta för dig som bor trångt, och här kommer några av dem!

Skriv en lista på de möbler du vill inkludera i ditt hem

Genom att du bryter ner de viktigaste sakerna du vill ha i ditt hem blir det också lättare att se om dina krav går att genomföra. Du kan behöva göra kompromisser och utesluta vissa större möbler, men genom att skriva en lista vet du dina förutsättningar innan du planerar din inredning i ditt hem!

Gör en ritning av ditt hem

Gör en simpel skalenlig ritning av ditt hem – på så sätt kan du se konkret hur mycket plats du har och kan även se vilka möbler du får plats med och inte. Har du alla mått nedskrivna så underlättar det i hela processen med att inreda hemmet. Du slipper hamna i situationen att du råkar köpa en lite för stor soffa eller ett för brett köksbord. Ta sedan med ritningen när du går till möbelvaruhuset!

Glöm inte förvaringen!

Förvaringen är inte att förglömma och tar oftast mer plats en man oftast tror. Det stora tipset här är att utnyttja platsen du har istället för att tänka på ytan du inte har. Du kanske har högt i tak? Stora väggar? I köket finns exempelvis lösningen att hänga upp köksredskap på väggen med hjälp av metallstänger och krokar. I badrummet fungerar samma princip, och det finns även höga förvaringsmöbler så du kan utnyttja höjden för förvaring även i ditt badrum.

Köp möbler med inbyggd förvaring

Denna princip finns för många olika typer av möbler, men de vanligaste förkommande är sängar och soffor. Sängar kan ha stora förvaringslådor under madrassen, och vissa soffor kan öppnas upp eller ha lådor under sittdynorna. Genom att välja dessa möbler vinner du både på förvaring samt underlättar för städning då du inte behöver dammsuga under sängen.

Flerfunktionella möbler

Om ditt hem är väldigt trångt finns det även möbler som kan användas till flera olika syften. Bäddsoffor är ett vanligt förekommande exempel. Det kan vara en effektiv lösning för dig som både vill ha en säng och en soffa men inte har plats för båda.
Ett annat exempel är setups som är som en våningssäng, men endast överslafen. Under sängen kan det finnas inbyggt skrivbord. På detta sätt utnyttjas ännu en gång höjden i rummet, som inte är att underskatta!

Rensa regelbundet

Desto mindre hem – desto svårare blir det att hålla snyggt och städat. Här skulle jag rekommendera en så kallad labelmaker som används för att märka upp olika föremål. På det sättet kan du organisera småpryttlar i lådor och sätta lappar med innehållet på lådorna. På det sättet sparar du både energi och tid genom att det blir lättare att ha koll på dina saker!